Close
AFW in actie

Bewegen om te weten waar Groenland ligt!

De Anne Frankschool in Transwijk, Utrecht, heeft een ‘gezonde’ wereldkaart die zelf topografievragen stelt!

‘Anne Franks Wereldkaart’ stimuleert kinderen om te bewegen, omdat je alleen met een heuse workout de installatie ‘aan het werk’ krijgt. Je pompt als het ware met je bewegingen het water omhoog en wekt daarmee energie op. De installatie stelt je vervolgens een vraag, bijvoorbeeld ‘Wat is het grootste eiland ter wereld?’. Jij bedenkt het antwoord en kunt het meteen checken, want het goede antwoord heeft een lampje wat gaat branden. (In dit geval Groenland!) Gebergten, wateren en woestijnen worden op deze interactieve wereldkaart hoorbaar en zichtbaar. Zo had ik vroeger ook wel topografie willen leren :)

,,Go APE! staat voor beweging, energie en kunst. En in deze installatie speelt het educatieve element een heel grote rol. Deze kaart laat de ware grootte van de continenten zien, de Equal Earth-projectie.’’

Pim Rooymans – Voorzitter Go APE!

Go APE!

‘Anne Franks Wereldkaart’ is de tweede realisatie van Go APE! – Art Park of Energy. Go APE! staat voor kunstinstallaties die door menselijke spierkracht worden aangedreven. Water is een terugkomend thema. Het gaat de makers om bewustwording te creëren op het gebied van energieverbruik, energieopwekking en rond het belang van water: hoe gaan we daarmee om?

Spierkracht

Anne Franks Wereldkaart heeft een crosstrainer die spierkracht omzet in energie. De trapbewegingen worden mechanisch overgebracht naar een systeem dat water omhoog pompt. Dit water drijft een elektromotor aan: ledlampen duiden diverse gebieden op de grote wandkaart aan. Een stem noemt de namen van bergen, woestijnen, oerwouden en wateren. De wereldkaart is de Equal Earth-kaart. De verhoudingen van de continenten zijn hier correct weergegeven.

Duurzaam onderwijs

Deze wereldkaart op het plein maakt deel uit van een veelomvattend project van de Anne Frankschool. Kinderen leren gezond gedrag door te bewegen, vergroten hun kennis van de wereld en leren samenwerken. Het project maakt de leerlingen bewust van de mogelijkheden om (duurzaam) energie op te wekken en van de kracht van water. Dat past goed bij het onderwijs op de Anne Frankschool, die met haar duurzame nieuwbouw in 2013 de Milieuprijs van de gemeente Utrecht won.

,,Op de Anne Frankschool zitten kinderen met veel verschillende nationaliteiten en achtergronden. Een kunstwerk als deze staat symbool voor al die rijkdom in diversiteit. Met een sportieve move, leren van en met elkaar.’’

Martijn Staats – Directeur Anne Frankschool – Utrecht

Bijdragen

Dit initiatief van Go APE! en de Anne Frankschool, basisschool voor openbaar onderwijs,  is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Ondernemend Kanaleneiland, SIDO-regeling (Utrecht Natuurlijk), K.F. Heinfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds. Stichting Ondernemend Kanaleneiland ondersteunt duurzame initiatieven binnen de wijk, op het gebied van ondernemerschap, jeugd, veiligheid en groen. De stichting werkt samen met lokale ondernemers, bewoners en scholen en dat heeft een positieve impact op de wijk.

,,Ik hoop dat meer scholen dit geweldige initiatief overnemen. Dit brengt zoveel veel samen: wat is duurzaam, je eigen gezondheid, fit zijn, leren, lezen, wereldkennis, techniek, kunst en vooral heel veel plezier in het leren. ‘’

Anke Klein – Wethouder Cultuur & Onderwijs – Gemeente Utrecht

Projectteam:

Uitvoerder: P-ter van der Zalm, https://www.staalhouwerij.nl/

Artistiek adviseur: Marieke Vriend, http://www.mariekevriend.nl/

Projectleider: Afke Huitema, http://www.afkehuitema.nl/

Basisidee: Pim Rooymans, stichting KEP, Go APE! – Art Park of Energy:  www.goape.nu

Waar is de installatie te vinden? > Anne Frankschool: Van Bijnkershoeklaan 280, 3527 XL Utrecht www.anne-frankschool.nl

© 2024 Afke Huitema | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.