Na weken van groeien zijn eind juni, 900 lisdodden met de Verspreidingsmachien door Utrecht verspreid!
Enthousiaste wetenschappers Ellen Weerman en Jeroen Geurts, trapten letterlijk af, door met de eerste rit lisdodden van de vijver van stadsboerderij Koppelsteede naar stadsboerderij Eilandsteede te fietsen!
Wat niet iedereen weet, is dat de lisdodde een superveelzijdige plant is. Zij staat symbool voor de verwondering van de natuur.
Om iedereen te laten zien dat de natuur zo fantastisch is, bedacht ik voor en met Go Ape: Lisdoddelint.
Project Lisdoddelint
In het kader van Utrecht 900, werden 900 lisdodden in de vijver van stadsboerderij Koppelsteede gekweekt. Go APE bedacht activiteiten voor de gasten van de gastheer van het project: Utrecht Natuurlijk en goot deze in een workshop. De 900 lisdodden werden vervolgens met een Verspreidingsmachien vervoerd naar de 5 lokaties. Daar aangekomen landden ze in een speciaal ontworpen bak: ‘de Stekkie’. Hier wachten ze tot ze met de bezoekers die deelnemen aan de lisdodde-activiteiten, mee naar huis mogen. De bezoekers fotograferen vervolgens wat zij met de lisdodde doen, en sturen dit weer naar de stadsboerderij, en komen met een foto en bijschrift op ‘de Stekkie’ te hangen, om zo anderen te inspireren.
Activiteiten die plaatsvinden zijn: koken met de lisdodde (de wortel), vuurtje stoken (dat kan ook, van de sigaar), modeaccessoires weven (van het blad), broodjes bakken (met het stuifmeel), en de verftechniek sumi-e.
Zonder gastheer Utrecht Natuurlijk was dit project niet zo tof geworden! Daarnaast werkten hier aan mee: Gemeente Utrecht, Utrecht 900, 50|50 store (Tini Boot & Marielle), Stichting Waterplant (Kees en Sjorsji Koot), Metaalwinkel Utrecht, de Snijzaak, Marianne de Widt, en natuurlijk alle medewerkers bij de genoemde organisaties. Zonder hen was het niet mogelijk geweest!
Idee & concept / projectleiding: Afke Huitema
Uitvoering: Go APE/Stichting Kep
Team: Marieke Vriend, P-ter van der Zalm en Pim Rooymans