Close
uitzicht palac kultury

Warschau: 3 redenen waarom je ‘moet’ gaan

Warschau! Het is niet de eerste stad die in mij op zou komen om een weekendje naartoe te gaan, maar oh, wat vind ik dit een aanrader!

Waarom ‘moet’ je naar Warschau?

1. Warschau is een foodwalhalla!
Seriously. Ik had me voorbereid op veel vlees in ongedefinieerde rode sauzen, maar wat was ik verrast – niet dat er overigens iets mis hoeft te zijn met vlees in ongedefinieerde rode sauzen, maar toch-. Wat een aanbod aan vegan-plaatsen, en wat een geweldig voedsel! Oke, het vegan-food is natuurlijk niet echt Pools, maar ik associeer ‘vegan’ wel altijd met ‘aandacht voor eten’ en ‘biologisch’ voedsel, en in mijn hoofd ‘dus lekker en goed’. Een aanname en causaal verband van lik-me-vestje ;-), en ik eet trouwens ook gewoon vlees :-) zoals tartaar. Er zijn vele lokale specialiteiten en een soort variant op de dumpling heet pierogi.

Waar kun je bijvoorbeeld goddelijk eten en is het ook nog gezellig én betaalbaar?
Sloik voor de fantastische passievrucht/peterselie juice
Momu met tartaar als voorgerecht (een groot gerecht overigens, redelijk vullend al)
Informal de tartaar schijnt hier nog beter te zijn, maar ik was afgeleid en zwichtte voor een dagmenu omdat hierbij de creme brulee als toetje geserveerd werd. (Geslaagd toetje overigens. Het dagmenu zelf was minder bijzonder)
Veg deli voor de briljante springrol als voorgerecht
Zapiecek heeft de Poolsee dumplings, én serveersters in een soort van dirndl van de oktoberfesten.. enigszins bijzonder en de inrichting van de toko is er ook naar, maar de gebakken pierogi vond ik erg geslaagd. Nóg lekkerder was hun herfstdrankje, een soort van gluhwein zonder alcohol.

2. Warschau dicht een blinde vlek ‘in’ je historische kennis 
Tja, dit klinkt absoluut niet sexy, en toch hoort dit voor mij in de top 4. Wat ik las en zag over de Warschau Uprising was totally nieuw voor mij. En eigenlijk schaamde ik me ervoor. Ineens begreep ik dat ik serieus een blinde vlek heb in mijn geheugen/ontwikkeling wat betreft wat er in Polen allemaal gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. Interessant, indrukwekkend, soms ook heftig, en in elk geval zeker een verrijking. The Warsaw Rising Museum, Museum of the history of Polish Jews (groot museum, indrukwekkend gebouw, beware of the overload aan info)

3. Warschau is imposant/impressive, zowel van boven als vanaf de begane grond
De gebouwen ademen iets groots uit, de pleinen iets weids, en de verwachting van de bossen en parken is groot. Je voelt je klein en nietig, maar op een niet-vervelende manier. Palac Kultury is bijvoorbeeld supertoeristisch, maar de view van de 30e verdieping is gewoonweg supervet (zie hoofdfoto). De bossen zijn te bereiken op een half uurtje met de bus, en de stad herbergt een aantal mooie weidse parken. Het uitzicht vanaf de universiteitsbibliotheek is ook zeer de moeite waard én gratis!

4. Ze planten eetbaren groenten in publieke parken :-)
Niet dat ik mijn eten uit parken ga halen, nouja niet helemaal, maar hoe cool is het om te zien dat mensen van  sociale werkplaats in de ochtend tig kolen in een prachtig park aan het planten zijn? In het vrachtwagentje zag ik uien die lagen te wachten op een plekje in het park, en de eetbare bessen hangen in trossen aan de bomen en struiken in het park.

 

Daarnaast is het ook nog:
betaalbaar (alles is betaalbaar (voor Nederlandse begrippen)! De vlucht er naartoe (vanaf 30 euro), de bus van het (Modlin) airport (vanaf 9 euro als je op tijd online boekt), het openbaar vervoer in general, het eten. Eigenlijk gewoon alles.)
-en is alles is te voet te doen. En dat voor een hoofdstad. Het voelt gek, maar toch is het zo. Alles is zo’n beetje binnen een half uur te belopen (vanuit het midden dan).

Dus in short: ik ga nog een keer :-) om de borsjt te proeven (niet gedaan wánt teveel vegan gegeten :-), naar alle andere onontdekte restaurantjes (en op het lijstje prijkende zoals Krowaryzwa) te gaan, in de omliggende bossen te wandelen, de parken te bezoeken die ik nog niet gezien heb, te fietsen (was het nu een beetje te koud voor, om oude vrouwtjes die perfect gecoiffeerd en gesoigneerd door de straten lopen te aanschouwen, of om -in de zomer- te zwemmen in de Wisla -de rivier die het ‘hippe’ gedeelte van het ‘oude’ gedeelte scheidt) en gewoon om te dwalen. Want met dwalen zie je het meest.

kool in het park
kool in het park
kikkererwtenkoffie
kikkererwten koffie
dakterras bibliotheek
dakterras bibliotheek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Afke Huitema | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.